апартхотел русе

panetone1

Панетоне ПАЦОНИ

Дозите са за 1 хляб – 1,800 кг с диаметър 20 см и височина 15 см.
Продукти: 600 г брашно + допълнително за омесване, 150 г захар, 7 г суха мая за хляб (1 опаковка), 1/2 чаена лъжица сол, настъргана кора от 1 лимон, настъргана кора от 1 портокал, 1 шушулка ванилия, 250 мл топло прясно мляко, 50 г мед, 3 яйца от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура, 200 г меко маслo, 150 г стафиди, 150 г сушени ягоди, 150 г шоколадов дропс, 100 мл тъмен ром, пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Стафидите и ягодите се накисват в рома за една нощ. Отцеждат се добре. В голяма купа се смесват пресятото брашно, захарта, солта, маята, настърганата кора от цитрусите и остърганите семена от ваниловата шушулка. Медът се разтваря в топлото мляко. Яйцата се разбиват с телена бъркалка и към тях се добавя млякото с меда.
Течните съставки се прибавят към сухите, като се замесва много меко тесто. В него, по малко се добавя от кравето масло. Омесва се добре докато се поеме от тестото.
Накрая към тестото се добавят сушените плодове и шоколадовият дропс. Разбъркват се с дървена лъжица или внимателно с ръка. Сместа се прехвърля в голям съд, намазан с мазнина и се оставя на топло място да втаса за 3 часа. Тестото трябва да утрои обема си.

panetone2

През това време се подготвя формата, в която ще се пече Панетоне. Избира се висок, керамичен съд с диаметър около 20 см. От хартия за печене се изрязва кръг с диаметъра на съда. Поставя се на дъното на съда. Също от хартия за печене се изрязва парче дълго около 1 метър. Парчето хартия се сгъва на две по дължина, така че да се получи лента с дължина 1 метър и широчина 19 см. (Този размер важи ако се използва стандартна ролка хартия за печене.)
Лентата от хартия за печене се навива на широка ролка с диаметъра на съда. Трябва да се получи цилиндър, който се поставя в съда, плътно по стените му. Краищата на хартията за печене се закрепят с топлийки или кламери. (Топлийките да не бъде с пластмасови главички.) По този начин се подготвя формата, в която ще се пече Панетоне. Целта е да се създаде височина.
Втасалото тесто се премесва върху набрашнена повърхност. Не трябва да се меси много и не трябва да се добавя много брашно. Тестото се поставя в подготвената форма. Оставя се на топло място да втаса още един път за около 1 час.

panetone3

Фурната се нагрява на 190°C. Тъй като съда за печене е висок, необходимо е скарата на фурната да се сложи на най-ниското ниво. Хлябът се слага във фурната, като се внимава, цилиндъра от хартия за печене да не докосва реотаните отгоре. Пече се около 1 час и 30 минути, като след първия час, хляба се проверява с дървен шиш, забоден в центъра до дъното. Ако шишът излезе мокър, с тесто по него, хлябът се връща във фурната и се проверява на всеки 15 минути докато стане готов. В този случай след първия час повърхността на хляба трябва да се покрие с алуминиево фолио, за да не изгори.

След това се изважда от формата, отстранява се хартията за печене от дъното и стените и хлябът се оставя върху решетка докато изстине напълно. Поръсва се с пудра захар.

panetone5